Személyre szabott fogyókúra

Miért nem működik az a fogyókúra nálam, amivel a barátnőm/barátom sikeresen lefogyott?A neten böngészve vagy a reklámokban lépten-nyomon sikeres fogyókúrákról hallunk/olvasunk. Szinte mindegyikhez tartozik egy-egy tuti recept, módszer vagy termék. Az adott módszerrel sikeresen lefogyott emberek mély meggyőződéssel állítják, hogy az adott módszer, és  csakis az adott módszer segítette őket a fogyásban. Lehet, hogy számára tényleg az volt a legjobb módszer, de valahogy nálad mégsem működik.

Az emberek különbözőek. Például egy sovány alkatú, gyors anyagcseréjű ember szinte csak állandó zabálással éri el a számára ideális testsúlyt, amihez a másiknak évek kemény edzése és diétája szükséges. Két túlsúlyos ember sem ugyanúgy tud fogyni sikeresen. Az egyiknek olyan a genetikája, hogy bizonyos ételek elfogyasztásával tud sikeresebben fogyni. A másik teljesen más ételekkel ér el eredményt.

Hasonlóan, a különböző mozgásformákra is különbözően reagál a testünk. Vannak általános irányelvek, amikkel a legtöbb ember sikeresen tud fogyni, de az, hogy az adott egyénnél melyik módszer a célravezető, azt az élet dönti el. Próbálkozni kell és figyelni az eredményeket. Fontos, hogy várjunk néhány hetet, hónapot, mielőtt egy-egy módszer eredményeit megítéljük. Pár nap diéta, fogyókúra után ne várjunk olyan változást, amitől okosabbak leszünk. A legtöbb ember súlya akár napi 2-3 kilogrammot is ingadozik naponta. Hosszabb távon lehet csak leszűrni eredményt. A másik fontos dolog, hogy ne változtassunk túl sok mindent egyszerre. Ilyenkor nem fogjuk tudni, hogy mi hozott eredményt és mi nem.

Tehát, a lényeg:
Amelyik módszer/diéta/fogyókúra nálunk működik, azt próbáljuk követni!

Kapcsolódó cikkek:
Szükséges a drasztikus életmód-váltás?
Ha fogyni akarok, el kell felejtenem a kedvenc ételeimet?
10 apró változtatás az egészségesebb életért
Mennyi idő kell, hogy lássam a fogyókúrám eredményét?