A vitamin

Az A-vitamin szerepe:

Más néven retinol. Nem véletlenül hasonlít a neve a retinához, hiszen a látáshoz, a szaruhártya épségéhez elengedhetetlen. Fontos a növekedéshez, a csontok és fogak egészséges fejlődéséhez. Továbbá segít megőrizni a bőr épségét, feszessebbé teszi a bőrt. (Csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését a mély bőrrétegekben.)
Az A-vitaminnak fontos szerepe van a szervezet védekező-mechanizmusában. Eme immunerősítő hatása miatt segít a rák-megelőzésben.
Kismamáknak oda kell figyelni megfelelő mennyiségű fogyasztására, túl sok vagy túl kevés A-vitamin magzatkárosodást okozhat, különösen a várandósság első három hónapjában (első trimeszter).
Az A-vitamin felszívódását csökkenti a fehérje-hiány, cinkszegény étrend, az alkoholizmus és a májbetegségek. Továbba savlekötők és a koleszterinszint kezelésére szedett bizonyos gyógyszerek szedése.

A-vitamin hiány:

Hiánya varkasvakságot, éjszakai vakságot, szemszárazságot okozhat. A bőr szárazzá, pikkelyessé válik, berepedezik, emiatt könnyebben elkaphatunk bőrfertőzéseket is. Gyermekeknél lassul a növekedés, különösen a csontoknál és például a fogzománc is nehezebben alakul ki.
A legyengült immunrendszer miatt fogékonyabbá válunk légúti- és egyéb fertőzésekre és a rák-betegségek kockázata is megnövekszik.
Fogyókúra, diéta esetén a csökkentett táplálék-bevitel miatt a vitamin-bevitel is csökkenhet, ezért érdemes lehet táplálék-kiegészítőként vitamint szedni.

A-vitamin tartalmú élelmiszerek:

-máj (A máj rengeteg A-vitamint tartalmaz, ezért nem is ajánlott nagyon sűrűn, nagyon sokat fogyasztani.)
-tojás
-sajtok
-túró
-joghurt
-húsok
-lazac
-kaviár
-kagyló

Online vitamin-rendelés itt lehetséges.

Vitaminok:

A vitamin
B1 vitamin
B2 vitamin
B3 vitamin
B5 vitamin
B6 vitamin
B9 vitamin
B12 vitamin
C vitamin
D vitamin
E vitamin
K vitamin

Kapcsolódó cikkek:
A vitaminok segítenek a fogyásban?