D vitamin


A D-vitamin szerepe:

Más néven kalciferol, vioszterol, ergoszterol. Két fajtája van. A D2-vitamint elsősorban növények tartalmaznak, a D3-vitamin elsősorban a bőrben keletkezik a bőrben napsugárzás hatására. Az állati eredetű, D-vitamint tartalmazó élelmiszerekben vegyesen van jelen a D2 és a D3 vitamin.
Fontos szerepe van a kalcium és a foszfor felszívódásában és beépülésében. Továbbá szükséges a csontok egészséges fejlődéséhez, a csont-képződéshez és a csontritkulás megelőzéséhez. Segíti a csontok törés utáni gyógyulását is.
Fokozott bevitele szükséges gyerekeknél, fiataloknál, sportolóknál, illetne nőknél várandósság, szoptatás és menopauza alatt. Továbbá nehéz fizikai munkánál, fokozott stressz, dohányzás és alkoholfogyasztás esetén.

D-vitamin hiány:

Csökken a csontok ásványianyag-tartalma, elvesztik merevségüket, rugalmasságukat, deformálódnak, könnyebben törnek és nehezenebben gyógyulnak. Felnőtteknél csontlágyulás, izomgörcsök léphetnek fel, fiatal gyermekeknél angolkór (rachitis) alakulhat ki. Hosszútávú hiánya csontritkulást (osteoporosis) eredményezhet.
Fogyókúra, diéta esetén a csökkentett táplálék-bevitel miatt a vitamin-bevitel is csökkenhet, ezért érdemes lehet táplálék-kiegészítőként vitamint szedni.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek:

-tojássárgája
-csukamájolaj
-lazac, szardínia, tengeri halak
-gomba
-napraforgómag
(-napfény hatására a bőrben is keletkezik)

Online vitamin-rendelés itt lehetséges.

Vitaminok:

A vitamin
B1 vitamin
B2 vitamin
B3 vitamin
B5 vitamin
B6 vitamin
B9 vitamin
B12 vitamin
C vitamin
D vitamin
E vitamin
K vitamin

Kapcsolódó cikkek:
A vitaminok segítenek a fogyásban?