Mi az a CrossFit?

Véleményem szerint az egyik leghatékonyabb alakformáló sport.
(tesztoszteron.hu alapján)

CrossFit:

Általában a hosszútávfutókat tekintik a legjobb kondiban levő sportolóknak. Ez igaz is, de csak bizonyos szempontból vannak jó kondiban. Ezzel szemben a CrossFit célja az élet minden területén használható, funkcionális fitness kialakítása. Fejleszti az aerob és anaerob állóképességet, statikus és dinamikus erőt, gyorsaságot, rugalmasságot, mozgáskoordinációt és egyensúlyérzéket.

Mint a legtöbb fitness-filozófiát, ezt is Amerikában találták ki néhány éve. Jóval kevesebb és olcsóbb felszerelést igényel, mint a drága gépekkel telerakott divatos konditermek. Ezért ilyen helyeken általában nem is nagyon van lehetőség ezt a sportot végezni.
A CrossFit-ben rövid, intenzív és gyakran változtatott edzésingereket biztosítunk szervezetünknek. Tehát nem kerül több időbe, mint egy kardió-edzés, ellenben sokkal hatásosabb!

Az egyéni fitness-szint mérésére három modellt alkalmaz a CrossFit:
1. fitness standard (általános fizikai képességek):
1. A keringés-légzés állóképessége: a test rendszereinek képessége, hogy összegyűjtse, feldolgozza és szállítsa az oxigént.
2. Kitartás: a test rendszereinek képessége, hogy feldolgozza, szállítsa, tárolja és felhasználja az energiát.
3. Erő: a külső erők és a mozgás közben fellépő ellenállások legyőzésének képessége az izomzat minél több motoros egységének aktív erőkifejtése segítségével.
4. Hajlékonyság: a képesség, hogy egy ízületben maximális legyen a mozgástartomány.
5. Teljesítmény: az izom képessége, hogy maximális erőt fejtsen ki minél kevesebb idő alatt, illetve időegységre jutó munka mennyisége.
6. Gyorsaság: a mozgások lehető legnagyobb sebességű végrehajtása adott feltételek mellett. A képesség, hogy minimalizáljuk egy ismétlődő tevékenység ciklusidejét.
7. Koordináció: a képesség, hogy több eltérő mozgáselemet egy mozgássá kombináljunk.
8. Agilitás: a képesség, hogy minimális idő alatt tudjunk váltani egy mozgáselemről a másikra.
9. Egyensúlyérzék: a képesség, hogy a súlypontunk elhelyezkedését kontrolláljuk az alátámasztási felülethez képest.
10. Pontosság: a képesség, hogy szabályozzuk a mozgást egy adott irányba, vagy bármilyen intenzitás mellett.

2. fitness standard:
A lényege, hogy bármikor fel tudd használni a fenti (fejlesztett) képességeidet. Bármilyen fizikai kihívásnak (akár ismert, akár ismeretlen) meg kell tudni felelnünk. Úgy kell edzened, hogy a természet által eléd állított kihívásoknak (és a kihívások bármilyen kombinációjának) meg tudj felelni. Az ősember túlélésért vívott küzdelme tekinthető az első CrossFit edzésnek. :) Fontos, hogy minél változatosabb edzésingerekkel bombázd testedet és lelkedet.

3. fitness standard:
A szervezetünkben három anyagcsere útvonal van, amelyek energiát biztosítanak minden tevékenységhez. Ezek a "metabolikus motorok" a foszfokreatin rendszer (ATP-PCr), a glikolízis és az aerob-oxidatív útvonal. Az első, a foszfagén rendszer dominál a legnagyobb teljesítményű aktivitásoknál, azoknál, amelyek csak kb. 10 másodpercig tartanak. A glikolízis üzemelteti a közepes teljesítményű mozgásokat -- ezek több percig is eltarthatnak. A harmadik rendszer az alacsony intenzitású mozgásoknál dominál, amelyek néhány percnél is tovább fenntarthatók.
A totális fitness, amelyet a CrossFit ajánl és fejleszt, mindhárom útvonal edzését szükségessé teszi. A három energiatermelő útvonal egyensúlyozása teremti meg az alapot arra, hogy kialakítsuk, milyen metabolikus kondícionálást, "kardiót" végzünk a CrossFit keretén belül.
Csak egy, vagy két anyagcsere útvonal favorizálása a többi rovására és az oxidatív tartományban való túlzott edzés a két leggyakoribb hiba a fitness edzésben.


Tehát, a CrossFit filozófiája a visszatérés a mai, agyonspecializált világból az ősi, "mindenkinek szinte mindenhez kell értenie" típusú világhoz. Egy adott speciális környezetben a specialisták boldogulnak a legjobban, de csak "hazai vizeken", máshol nagy bajban vannak. Egy CrossFit-es mindenhol boldogul.

Bővebben itt olvashatsz a CrossFit-ről:
Mi a fitness valójában? (tesztoszteron.hu)
Miért a CrossFit? (tesztoszteron.hu)