Lehetséges-e célzottan, bizonyos helyekről fogyni?

Egy tipikus kérdés: Nagyjából elégedett vagyok a alakommal, de a combomon/hasamon/stb.. van egy kis felesleg. Melyik gyakorlatokkal tudom innen a zsírt eltüntetni?

Minden embernél genetikailag meghatározott, hogy elsősorban hova raktározza a felesleges zsírt. Nőknél a legjellemzőbb a comb tájéka, míg a  férfiaknál a has a legáltalánosabb (sörhas, úszógumi). Például sokan elkezdenek minden nap vadul hasizom-gyakorlatokat végezni, aztán csak csodálkoznak, hogy semmi eredményt nem látnak. A másik tipikusan ilyen gyakorlat az, amikor egy gépben ül az ember lánya, és fél órán keresztül vagy szét- vagy összefelé tolja a combjait. Na, ennek maximum annyi az előnye, hogy kényelmesen lehet olvasgatni vagy trécselni közben. :)
Önmagában erősítéssel nem valószínű, hogy eléred a célod. Lehet, hogy nagyon izmos és erős hasad vagy combod van, de a rajta levő zsírrétegtől ez nem látszik.
Amikor zsírt égetsz, nem tudod megmondani a szervezetednek, hogy azt honnan égesse. Többé-kevésbé egyenletesen fogsz zsírt veszteni, és sajnos pont onnan megy le nehezebben, ahova a legtöbb lerakódott. Tehát például a kockás hashoz nem kell külön a hasadat edzeni, csak pont annyira, mint minden mást. A táplálkozás talán fontosabb, mint az edzés. A lényeg, hogy több energiát használj el, mint amennyit táplálékként bejuttatsz szervezetedbe. Ez több mozgással vagy kevesebb evéssel is elérhető. A legjobb mindkét módszert egyidejűleg alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek:
Egy kilogramm leadásához mennyi kalóriát kell elégetni?
Hány felülést kell csinálnom naponta ahhoz, hogy lapos hasam legyen?
Hatásosak a zsírégető táplálék-kiegészítők? 
Plusz 1 kg izom mennyi kalóriát éget el naponta?
Mennyi idő kell, hogy lássam a fogyókúrám eredményét?