Kardió-edzés otthon?

Lehetséges hatékony kardió-edzést otthon is tartani?

Ha az "otthon" fogalmába nálad beletartozik a saját úszómedence, konditerem, lovarda, golfpálya, személyi edzői stáb, stb.., akkor nincs probléma. :) De a nagy többségnek azért kicsit szűkebb dolgot jelent az otthon.
A triviális megoldás a szobakerékpár, de az viszonylag drága, sok helyet foglal és nem biztos, hogy jól néz ki a szobában.

Tudok jobbat, az ugrókötél!
Mivel megállás nélkül fél-egy órát nem sokan képesek ugrálni, érdemes kicsit megbolondítani a dolgot. Az "interval" jellegű kardió edzésekre kiválóan alkalmas ez az olcsó és könnyen beszerezhető eszköz. eleőször csinálj némi gimnasztikát bemelegítésnek. (5 perc elegendő) Ezután kezdődhet az edzés: 20-30 másodpercig ugrálj a kötéllel, majd pihenj 30-40 másodpercig. (Az mindegy, hogy egyszer vagy kétszer ugrasz miközben körbemegy a kötél. Csináld úgy, ahogy érzed. Akár variálhatod is.) Ezt ismételd meg 10-20-szor. Már kész is vagy az edzéssel. Ha gondolod, még csinálhatsz pár guggolást, fektőtámaszt, kézisúlyzós gyakorlatot.
Ennek a fajta kardió-edzésnek nem az a lényege, hogy az edzés időtartama alaltt mennyi kalóriát éget el, hanem a késleltetett hatás. Jónéhány órára zsírégető állapotba kerül a tested: kedvezően változik a hormon-háztartásod, felgyorsul az emésztésed, így közvetve jóval több kalóriát égetsz el, mint egy kiadós szobabiciklizéssel.
Hetente 3-4-szer megcsinálod, és látni fogod a hatást. De ha csak heti egyre van időd, akkor is megéri!
Vigyázat! Ha rosszul vagy, szédülsz vagy komoly fájdalmat érzel valahol a gyakorlatok közben, akkor azonnal állj le. De ez igaz bármelyik testmozgásra.

Kapcsolódó cikkek:
Az aerob (kardió) edzés gyorsítja az anyagcserét?
Alacsony vagy magas intenzítású kardió edzés?