Ha fogyni akarok, drasztikusan kell változtatnom az életmódomon?

Nem!

Sokkal jobb, ha fokozatosan, apró lépésekben változtatsz. Nézzünk pár rossz példát:
-Olvasod valahol, hogy ha semmi mást nem eszel, csak brokkolit, akkor gyorsan tudsz fogyni.Nézzük a hátrányait:
1. Lehet, hogy nem is szereted a brokkolit. Ilyen esetben erősen kétséges, hogy hosszú távon képes lennél olyasmit enni, amit utálsz.
2. A drasztikus táplálék-megvonás miatt a szervezeted vészhelyzet-üzemmódba kapcsol. Amikor újra nagyobb mennyiségű táplálékhoz jut, elkezd raktározni.
3. Akármilyen egészséges egy étel, egyhangú és túlzott fogyasztása miatt más fontos tápanyagokhoz nem jut hozzá a szervezeted.
4. Pszichológiai hatás. Egyszerűen rosszul vagy a gondolattól, hogy még hetekig semmi mást nem ehetsz, így az egész diéta egy kínszenvedés.

-Hatalmas lelkesedéssel és elszántsággal lemész egy edzőterembe erősíteni. Érzed az "erőt", ezért minden létező gyakorlatból annyit csinálsz, amennyit csak tudsz. Az eredmény olyan szintű izomláz, hogy egy életre elmegy a kedved a konditeremtől.

-Nekiállsz futni. Évtizedekkel ezelőtt a suliban futottál utoljára, sokkal kisebb testsúllyal. Már az első héten minden nap lefutsz 10 kilométert. Komoly esélyed van arra, hogy évtizedekig nem használt ízületeid nemsokára felmondják a szolgálatot és a legegyszerűbb mozdulatok is komoly fájdalommal járnak.

Tehát, a kulcsszó a fokozatosság!
-Ha például eddig minden nap megettél egy tábla csokit, akkor ennek pl. heti kettőre csökkentése sokat számíthat.
-Minden nap megittál egy üveg Cola-t. Ehelyett igyál ásványvizet!
-Ha eddig az égvilág semmit nem mozogtál, heti egy-két kocogás is számít.
-Kéthetente "leselejtezel" egy-egy újabb egészségtelen és hízlaló ételt, és helyette a továbbiakban egy hasonló, egészségesebbet fogyasztasz.
-Sportolj háromszor egy héten, ha eddig heti kétszer sportoltál!

Kapcsolódó cikkek:
Egy kilogramm leadásához mennyi kalóriát kell elégetni?
Mozgás vagy diéta?
Zsírégető ételek
Kalóriatáblázat