Aikido

O-Sensei szabályai az Aikido gyakorlására:

1. Az aikido egyetlen csapással dönt életről és halálról, ezért a tanítványoknak gondosan kell követniük instruktoruk tanításait, és nem szabad vetélkedni, hogy lássák ki a legerősebb.

2. Az aikido egy olyan út, ami megtanít több ellenséggel bánni egyszerre. A tanítványoknak képezniük kell magukat hogy ne csak előre, hanem minden oldalra tudjanak figyelni.

3. Az edzésnek mindig kellemes és vidám légkörben kell folynia.

4. Az instruktor csak egy kis szemszögét tanítja a művészetnek. Sokoldalú alkalmazásait minden egyes tanítványnak magának kell felfedeznie szüntelen gyakorláson és edzésen keresztül.

5. A mindennapi gyakorlásban először kezdd a tested megmozgatásával és aztán haladj az intenzív gyakorlás felé. Sose erőltess bármit természetellenesen vagy ésszerűtlenül. Ha ezt a szabályt követed, akkor még az öregek sem fognak megsérülni, és kellemes és vidám légkörben folyhat a gyakorlás.

6. Az aikido célja a test és a lélek edzése, őszinte és komoly emberek kifejlesztése. Mivel ezeket a technikákat csak a beavatottak tanulhatják, ne áruld el másoknak, mert az lehet a következménye, hogy gengszterek kezdik el használni.

Doshu kiegészítése a szabályokhoz:

1. Az aikidot csak akkor lehet megfelelő szinten elsajátítani, ha szigorúan követik az instruktorok tanítását.

2. Az aikido mint harcművészet akkor tökéletesíthető, ha éberen figyeljük mi folyik körülöttünk, és nem hagyunk sebezhető nyitásokat (suki).

3. A gyakorlás kellemessé és vidámmá válik amint eleget edzettünk ahhoz, hogy a fájdalom már ne zavarjon bennünket.

4. Ne elégedj meg azzal, amit a dojoban tanítanak. Teljesen meg kell emészteni, kísérletezni és fejleszteni kell a tanultakat.

5. Sohasem szabad természetellenesen vagy ésszerűtlenül erőltetni a dolgokat a gyakorlásban. Mindenkinek a saját testéhez, fizikai kondíciójához és korához megfelelő gyakorlásba kell belefognia.

6. Az aikido célja az igazán emberi én kifejlesztése. Nem használható az ego fitogtatására.


(forrás: Shoshin Aiki Dojo)